Gallery Info
Gallery Info
Dzisiaj czas na super, mega, pyszne gofry.
Nie wiem jak Ty ale ja mam kilka takich skojarzeń spożywczo – hmm lokalizacyjnych.
Chodzi mi o to, że np. – wypad nad morze od dzieciństwa kojarzy mi się z goframi, pobyt w górach – no kto by pogardził oscypkiem z żurawiną, wypad z konkretną grupą znajomych – jedzenie w knajpach śladami kuchennych rewolucji Magdy Gessler – i z tego konkretnie mam zawsze mega fun. Z Kołobrzegu np. pamiętam do dziś pieczonego dorsza w sosie grzybowym – próbowałam odtworzyć to w domu …. nic z tego. Takiego talentu nie mam – lub wiedzy na temat tajemnych składników tego przepisu ( w odcinku rewolucji nie wszystko było pokazane)
Natomiast gofry – szczerze to w ubiegłym roku nie zjadłam nad Bałtykiem ani jednego ale teraz w domu – zaczęłam tworzyć swoje wersje. Jak już wiecie typowy goferek z pudrem obecnie i pewnie ogólnie u mnie odpada. I wiesz co – odkryłam, że gofry wytrawne to prawdziwy SZTOS.
Mam nadzieję, że Tobie też przypadnie do gustu :
1,5 szklanki mąki( 1 orkiszowej i 1/1 pszennej pełnoziarnistej)
2 jajka
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/3 mleka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szpinak ( lub ugotowane brokuły). Dodatki: ser, szynka, papryka, awokado
Zmiksuj składniki na gładką masę. Usmaż gofry. Następnie na 2 gofrach ułóż paprykę, żółty ser, wędlinę. Przykryj drugim gofrem. Usmaż sandwiche. Posmaruj awokado. Przegryzaj surowymi warzywkami. Możesz podawać z jajkiem sadzonym.